maandag 30 november 2009

Hezbollah schept duidelijkheid

Ik had, ja had, altijd wat moeite met Hezbollah aangezien ik nooit helemaal begreep wat hun functie nu precies was in het landschap van het Midden-Oosten. Hezbollah representeerde zich altijd als Libanese verzetsgroep, maar na de volledige terugtrekking door Israel uit Libanon was er voor Hezbollah niets meer om zich tegen te verzetten.
Niet getreurd, je moet die jongens niet onderschatten en gelukkig stelden zij niet teleur, Hezbollah verzon namelijk de shabaa farms.

Een stukje gebied veroverd op Syrie door Israel. Hezbollah begon een hartstochtelijke campagne dat dit gebied door Syrie gestolen was van Libanon waardoor het eigenlijk Libanees grondgebied is. Inventief, dat zeker.
Enkele jaren geleden was er even sprake van dat Israel zich zou terugtrekken uit het betwiste gebied en wederom paniek in de Hezbollah gelederen. Wat nu? De oplossing kwam in een vaag 1948-verhaal waarin Hezbollah zeven Israelische dorpen claimt als zijnde Libanees en daardoor een rechtvaardiging heeft zich als verzetsbeweging te blijven manifesteren.
Iedereen die dit leest weet dat dit grote onzin is en dat Hezbollah Israel gewoon wil vernietigen. Gelukkig voor ons allen is Hezbollah daar nu ook achter en heeft dit nu dan ook officieel verklaard:
Hezbollah leader Hassan Nasrallah asserted on Monday that the use of violence was the most effective way to end Israel's occupation of Arab lands, amid criticism in Lebanon of his militant organization's refusal to disarm.
Het voordeel van deze verklaring is dat iedereen weet waar men nu staat. Het nadeel is dat Israel een zware kluif heeft deze terroristen te elimineren.