dinsdag 24 november 2009

De Shalit deal, een analyse

Gilad Shalit staat, gelukkig, weer volop in de belangstelling.
Deze jongeman is al drie jaar in handen van de terroristische organisatie Hamas en tot dusver heeft Hamas een spel met zijn vrijlating gespeeld. Is het deze keer anders? Laten we hopen van wel. In Haaretz staat een goede analyse over de gevolgen van een eventuele ruil.

Mahmoed Abbas zal niet blij zijn met de vrijlating van Shalit daar het zijn positie negatief aantast. Hamas zal in aanzien stijgen bij de Palestijnse bevolking, zeker wanneer Marwan Barghouti onderdeel is van zo'n ruil. Deze populaire Palestijnse terrorist is voornemens zich kandidaat te stellen voor het "presidentschap" dat Abbas zogenaamd niet meer op zich wil nemen. Verder kan Bargouti als een van de weinigen er zorg voor dragen dat er een succesvolle verzoening komt tussen Hamas en Fatah. Niet alleen Abbas heeft een probleem met Bargouti ook veteranen binnen Fatah zijn niet gecharmeerd en Israël staat ook niet te trappelen van blijdschap bij de vrijlating van deze terrorist die al heeft aangekondigd een voorstander te zijn van de continuering van verzet, lees terroristische aanslagen.

De echte deal breker is echter de eis van Hamas dat in het kader van de Shalit deal Israelische arabieren worden vrijgelaten die gevangen zitten wegens terrorisme. Hamas weet dat Israel niet accoord kan gaan met die eis en hopelijk heeft Hamas de realiteitszin die eis te laten vallen. Wanneer dat het geval is zie ik deze keer een goede kans dat Gilad snel met zijn familie wordt herenigd.